Nicole Robbers (Curator) over series bedenken, maken en samenstellen

Het begrip serie in fotografie  is op vele manieren in te vullen.  De meeste fotografen bedenken een thema/onderwerp waarover  ze meerdere beelden gaan maken.  Soms binnen een afgebakende tijd, soms ook wordt jaren aan het thema gewerkt.
Soms ontstaat een serie als een soort van bijvangst, doordat de fotograaf bv in elke stad waar hij komt een kapper fotografeert. Toch zijn er ook series die nooit zo bedacht zijn maar zich al kijkende naar een oeuvre opdringen. Ga dus vooral nog eens door je werk heen.

In alle gevallen belangrijk is dat de hoeveelheid foto’s noodzakelijk is, dat de foto’s elkaar versterken, elkaar nodig hebben. Let dus op dubbelingen, zorg voor ritme (close vs verderaf etc), afwisseling in formaat . Vermijdt verder de valkuil van de alleen voor de fotograaf belangrijke foto, met andere woorden wees kritisch.  Schakel daarom anderen in om eens een blik te werpen op je serie. Het uiteindelijke doel is een presentatie voor een breed publiek. Zorg dus dat je serie interessant is voor
hen. Als je twijfelt tussen twee bijna identieke foto’s, vraag ook dan hulp bij de keuze en stop ze er niet toch alle twee in.

Tenslotte, een serie kan een perfect kabbelende beek zijn,  maar kan ook  razende stroomversnellingen en onverwachte bochten bevatten, met genoeg momenten om tot rust te komen tijdens die spannende reis langs uitdagend, intrigerend beeld.

Nicole Robbers
September 2017