Er is veel gezegd en geschreven over wat een serie nu eigenlijk is. Men is het er wel over eens dat een serie meer is dan een willekeurige verzameling foto's; er moet iets zijn dat de foto's verbindt. Wat dat dan precies is, die verbinding, daar lopen de meningen over uiteen, zeker als we het gaan hebben over het wat een "goede" serie is.
foto's: Bas Berkhout
We laten een aantal mensen aan het woord over het belang en de essentie van goede series, maar eerst onze eigen visie. Het Fotofestival aan de Maas ziet het zo …..
(Directeur Nederlands Fotomuseum)
Het Fotofestival aan de Maas richt zich in 2018 op seriematig werk. Maar wat is een serie en wat is samenhang? Waardoor krijg je samenhang? Is een serie hetzelfde als een verhaal, waar je verwacht dat de opeenvolgende foto’s van A naar B naar C gaan, een kop en een staart hebben?
Fotografen die hun opleiding hebben genoten aan de Fotoacademie vallen op doordat zij al bekend zijn met conceptuele fotografie en seriematig werken. Daar valt voor veel fotografen iets te winnen. Tijd dus voor een gesprek met Han Sieveking, directeur en oprichter van de Fotoacademie over het creëren van beeldverhalen.
Het begint ermee dat we onze studenten willen leren grip te krijgen op de beeldende kracht van een foto. Een eerste foto over een onderwerp is snel gemaakt. Probeer maar eens een goede tweede en derde te vinden die echt onderscheidend zijn en iets aan het geheel toevoegen. Daarvoor moet je de eerste foto ontleden, waarom is die foto interessant? Het maken van een serie is daarin een goede oefening.
Het begrip serie in fotografie is op vele manieren in te vullen. De meeste fotografen bedenken een thema/onderwerp waarover ze meerdere beelden gaan maken. Soms binnen een afgebakende tijd, soms ook wordt jaren aan het thema gewerkt.
Soms ontstaat een serie als een soort van bijvangst, doordat de fotograaf bv in elke stad waar hij komt een kapper fotografeert.