Fotofestival in een nieuw jasje

Voor het eerst brengt het Fotofestival aan de Maas in het voorjaar van 2018 de beste Nederlandse amateurfotografen samen in een expositie in het Nederlands Fotomuseum. Dat is uniek! We richten ons op álle 200.000 serieuze vrijetijdsfotografen in Nederland. Dat is een stevige verandering ten opzichte van eerdere edities, maar we gaan er voor! Noteer alvast: donderdag 10 tot en met zondag 13 mei 2018.

Om er een echt festival van te maken zijn er naast de expositie in het Fotomuseum tal van kleinere exposities op het naburige en sfeervolle Deliplein. Voor liefhebbers zijn er interessante lezingen en openbare portfoliobesprekingen. Een interessant festival dus op de Kop van Zuid en Katendrecht, hartje Rotterdam.

Geen centraal thema, onderwerp of genre, maar wel een vorm: we gaan op zoek naar de mooiste series.

Musea en galeries blijken gevoelig voor het etiket 'professional' en zetten hun deuren niet snel open voor 'amateurs'. Het Fotofestival aan de Maas laat zien dat er echter heel veel vrijetijdsfotografen zijn die over een opvallend grote verbeeldingskracht en creativiteit beschikken en professioneel te werk gaan. Nicole Robbers (o.a. bekend als bestuurslid van De Zilveren Camera en de beeldredactie van het NRC) zal als curator een selectie maken uit seriematig fotografisch werk. Deze series worden verzameld middels eigen speurwerk, spontane aanmeldingen (zie elders op deze site) en met hulp van organisaties op het gebied van vrijetijdsfotografie. Dit werk wordt getoond in het Nederlands Fotomuseum Rotterdam.

foto: Adrie Kweekel

Er is bewust gekozen voor seriematig werk. Series overstijgen de toevalstreffer, worden gemaakt door fotografen die zeer bewust aan een onderwerp werken en tonen de signatuur van die fotograaf. Series lenen zich ook voor toepassing van diverse media. Kortom series openen de weg om juist de volle breedte, de creativiteit, kennis en kunde van vrijetijdsfotografen te tonen. Lees hier meer over "Wat zijn series?"

foto: Adrie Kweekel

Tegelijkertijd wordt op het naburige Deliplein een festivalterrein ingericht met tal van kleinere exposities, die zijn ondergebracht in opslagcontainers. We laten ons daarbij inspireren door Rotterdam Photo en PHOTOVILLE New York, beide festivals die zich op de professionele fotograaf focussen. Rotterdam Photo ondersteunt bovendien het Fotofestival aan de Maas met haar expertise. De containers zijn beschikbaar gesteld aan diverse instanties en verenigingen die zich met amateurfotografie bezighouden, met daarbij de opdracht om ook in deze containers het meest bijzondere werk te tonen dat zij in hun gelederen kunnen vinden. De vorm is vrij, dat wil zeggen dat het uitgangspunt weliswaar fotografie moet zijn, maar de bewerking van het beeld, gebruikte media en de presentatievorm zijn vrij zolang de aandacht maar naar het beeld gaat. Waar het om gaat is de zeggingskracht van het eindresultaat: Doet het kijker even stil staan? Stemt het werk tot nadenken? Inspireert het tot het verkennen van creatieve grenzen? Meer over het Deliplein.

foto: Mike Harris

Het Deliplein en de Kop van Zuid (waar het Fotomuseum zich bevindt) zijn door een loopbrug over de Rijnhaven verbonden. Overal zijn terrasjes en goede horeca te vinden. Aan gezelligheid geen gebrek. In de locaties rondom het Deliplein worden lezingen, portfoliobesprekingen, een fotoboekenmarkt en films geprogrammeerd. Op het sfeervol ingerichte plein wordt op gezette tijden passende muziek gemaakt. Meer over de randprogrammering.

Mis het niet, zet 10 tot 13 mei 2018 nu al in je agenda!