Mark Bolk over inspiratie, amateurfotografie en fotoseries

Mark Bolk, fotograaf, jong, succesvol en bovenal bruisend van energie, praat over wat hem inspireert. Al tijdens zijn opleiding miste hij lessen omdat hij te druk was met het uitvoeren van opdrachten. Vrij werk is ondanks de werkdruk nog steeds belangrijk voor hem. Soms werkt hij dan seriematig maar vaak laat hij zich ook inspireren door wat hij toevallig aantreft op straat. Een fotovitaminepil voor als je er nog niet uit bent wat jij gaat inzenden naar het Fotofestival aan de Maas!

Dit is deel 3 uit een serie korte video's in het kader van het Fotofestival dat gehouden wordt van 10 t/m 13 mei 2018.


Camera & video editing: Perspectie Video

Wil je meer zien van Mark kijk dan hier.

Meer over series lees je hier.

Otto Snoek over amateur- en straatfotografie

Otto Snoek, wellicht Nederlands bekendste straatfotograaf, praat vrijuit met het Fotofestival aan de Maas over de rol van amateurfotografie en hoe hij zelf te werk gaat. Wat maakt een straatfoto nu eigenlijk sterk?

Dit is deel 4 uit een serie korte video's in het kader van het Fotofestival dat gehouden wordt van 10 t/m 13 mei 2018.


Wil je meer zien van Otto kijk dan hier.

Heb je zelf een interessante serie straatfoto's? Je kan nog inzenden tot eind februari 2018!

Sanne Donders over amateur- en professionele fotografie; what's in a name?

Sanne Donders, bekend van o.a. de zilveren camera, praat met ons over verschillen tussen amateurs van professionals ... of is er eigenlijk geen verschil? 

Dit is deel 5 uit een serie korte video's in het kader van het Fotofestival dat gehouden wordt van 10 t/m 13 mei 2018. Fotoseries inzenden kan nog t/m 28 februari.


Camera & video editing: Perspectie Video.

Wil je meer zien van Sanne kijk dan hier.

Seriematig werk wat is dat?

Er is veel gezegd en geschreven over wat een serie nu eigenlijk is. Men is het er wel over eens dat een serie meer is dan een willekeurige verzameling foto's; er moet iets zijn dat de foto's verbindt. Wat dat dan precies is, die verbinding, daar lopen de meningen over uiteen, zeker als we het gaan hebben over het wat een "goede" serie is.

Bas Berkhout
 foto's: Bas Berkhout

We laten een aantal mensen aan het woord over het belang en de essentie van goede series, maar eerst onze eigen visie. Het Fotofestival aan de Maas ziet het zo …..

Ruud Visschedijk over series

(Directeur Nederlands Fotomuseum)

Het Fotofestival aan de Maas richt zich in 2018 op seriematig werk. Maar wat is een serie en wat is samenhang? Waardoor krijg je samenhang? Is een serie hetzelfde als een verhaal, waar je verwacht dat de opeenvolgende foto’s van A naar B naar C gaan, een kop en een staart hebben?

Han Sieveking (directeur Fotoacademie) over series tijdens een interview met de (toenmalige stockburo) EAGER

Fotografen die hun opleiding hebben genoten aan de Fotoacademie vallen op doordat zij al bekend zijn met conceptuele fotografie en seriematig werken. Daar valt voor veel fotografen iets te winnen. Tijd dus voor een gesprek met Han Sieveking, directeur en oprichter van de Fotoacademie over het creëren van beeldverhalen.

Vanwaar de aandacht voor seriematig werken bij de Fotoacademie?

Het begint ermee dat we onze studenten willen leren grip te krijgen op de beeldende kracht van een foto. Een eerste foto over een onderwerp is snel gemaakt. Probeer maar eens een goede tweede en derde te vinden die echt onderscheidend zijn en iets aan het geheel toevoegen. Daarvoor moet je de eerste foto ontleden, waarom is die foto interessant? Het maken van een serie is daarin een goede oefening.

Nicole Robbers (Curator) over series bedenken, maken en samenstellen

Het begrip serie in fotografie  is op vele manieren in te vullen.  De meeste fotografen bedenken een thema/onderwerp waarover  ze meerdere beelden gaan maken.  Soms binnen een afgebakende tijd, soms ook wordt jaren aan het thema gewerkt.
Soms ontstaat een serie als een soort van bijvangst, doordat de fotograaf bv in elke stad waar hij komt een kapper fotografeert.

Ruud Visschedijk, directeur van het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam over de waarde van series in de fotografie (video 4 min).


Camera & video editing: Perspectie Video

Nicole Robbers - Wat is een goede fotoserie?

Nicole Robbers, beeldredacteur NRC, bestuurslid Zilveren Camera en curator van het Fotofestival aan de Maas, in gesprek met Wybe Hietbrink wat nu eigenlijk een goede fotoserie is. Dit is deel 2 uit een serie korte video's in het kader van het Fotofestival dat gehouden wordt van 10 t/m 13 mei 2018.


Camera & video editing: Pespectie Video

Wil jij ook meedingen naar een plek in het Nederlands Fotomuseum, stuur dan je meest interessante fotoseries in voor eind februari 2018 en overtuig Nicole dat jij er bij moet zijn!

Meer over series lees je hier.